Održana promocija knjige “Ruvimove vaskrsne verige“

Sremska Mitrovica – U četvrtak 22. februara u Biblioteci „Gligorije Vozarović“ održana je promocija knjige “Ruvimove vaskrsne verige“ autora Ratka Markovića Riđanina.

Knjiga „Ruvimove vaskrsne verige“ je objavljena u biblioteci „Reč“ i to je po rečima urednika Medenice knjiga poetskih suočenja. Ona je poetska reč u kojoj osećanje izvire iz neposrednog suočenja sa samim sobom, sa porivima čoveka, usponima i padovima, sa vrhuncima uma, sa sudarima i obmanama. To je potraga za izgledom na izgled u ovome danas. Ovo je opomena čoveka pred čovekom.

Ratko Marković Riđanin je pesnik i pisac široke pesničke radoznalosti. Jedan je od retkih koji je svoje ljudsko i pesničko biće napajao na zdencima Svete gore.Tokom 20 godine, proveo je u radu na Svetoj gori, više od dve godine, boraveći po mesec dana u jedan mah. U Hilandaru je bio saradnik na izradi “Kataloga knjiga na srpskohrvatskom jeziku od 18- 20 veka“. Opisao je i uneo u računar kompletnu knjigu na ruskoslovenskom i grčkom jeziku kao i periodiku na srpskom i stranim jezicima biblioteke u Tipikarnici Svetog Save srpskog u Kareji. Do sada je objavio oko petnaestak knjiga.

Na promociji je o knjizi govorio književnik Nedeljko Terzić, prikaz knjige je napisala dr Slađana Milenković, prikaz čitala Milijana Dmitrović Torma, autor Ratko Marković Riđanin crkveni hor „Sveti Sava“ kojim rukovodi Jovanka Ivanić, program vodila Moravka Todić.

Pročitajte još