Održana promocija knjige „Debeljačko brdo“

Sremska Mitrovica – U petak, 6. jula u Biblioteci „ Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici održana je promocija knjige „Debeljačko brdo“ autora Dragutina Debeljaka.

Knjiga je rodoslov porodice Debeljaka. Iz svega što je u knjizi napisano o nastanku i poreklu prezimena Debeljak, o porodicama sa tim prezimenom, kao i o drugim porodicama iz ovih krajeva, o kućama i drugim namenskim objektima mravičkih i drugih domaćinstava, sugeriše da je stanovništvo prnjavorskog kraja u visokom procentu doseljeničko sa juga i jugozapada Srbije (Stare Srbije- Raške oblasti), Crne Gore i Hercegovine, a jednim delom iz okoline Smedereva.

Autor daje istorijski pregled rasejavanja celih porodica i naselja kako je koji osvajač u prošlosti zauzimao i osvajao teritorije. Etnički sastav stanovništva Bosne i krajeva koji su joj povremeno pripadali, menjao se pod uplivom borbi za prevlast na srednjemBalkanu između Vizantije, Franačke države, Mletaka i Ugarske države, kao i težnji južnoslovenskih naroda za stvaranjem svojih prvih državnih zajednica.

Pročitajte još