Održan Festival besedništva “Sirmium lux verbi – Sirmium svetlost reči”

Sremska Mitrovica – U Pozorištu “Dobrica Milutinović” u Sremskoj Mitrovici proteklog vikenda održan je 27. Festival besedništva “Sirmium lux verbi – Sirmium svetlost reči”.

Na festivalu je učestvovalo više od 20 takmičara koji su se nadmetali u tri kategorije i to: autorska beseda, interpretacija i improvizacija. U finalu izvedeno je ukupno devet beseda. Besede su mogle da budu na slobodnu ili zadatu temu. Zadate teme ove godine bile su: Kad nema onih koji pamte, čije to vatre sećanjem plamte, Prozivka od Zejtinlika, Krfa i Vida, Na glumačkom nebu, zvezda se gase, Pero u tuđoj ruci, sine, opasnije je od mača (Stefan Nemanja) i Psovke su argumenti onih, koji nisu u pravu (Žan Žak Ruso).

Besedničko sudsko veće činili su: Olivera Jelkić, advokat i književnik, Tatjana Venčelovski, dramska umetnica i mr Zoran Levajac, advokat.

Festival je ove godine zvanično otvorila Dragana Milošević pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

“Mitrovica je grad kulture i ovaj Festival je sa dugom tradicijom što je Sekretarijat na čijem sam čelu prepoznao i pružio mu podršku. Mi podržavamo ono što ima istinsku vrednost, ono što čini kulturu i sve umetnosti, to je istinsko i trajno iskreno opredeljenje našeg Sekretarijata. Podržavamo umetnost, besedništvo posebno, kao što je naš Branislav Nušić rekao ‘Besedništvo je usamljeno i uzvišeno u svim umetnostima’ jer ima posebnu vrednost, a to je neposrednost. Duga tradicija ovog Festivala zaslužuje našu podršku i mogu reći da je negovanje kulture u Sremskoj Mitrovici na zaista visokom nivou”, rekla je Milošević.

Pobednici Festivala su:

KATEGORIJA AUTORSKE BESEDE:
1. JANKO BALŠIĆ
2. NIKOLA MASAL
3. MARINA GRUJIĆ

KATEGORIJA INTERPRETACIJA:
1. NIKOLA STANKOVIĆ
2. LUKA IVANIĆ

KATEGORIJA EX TEMPORE:
1. STEFAN DRAGIČEVIĆ

Nagrada advokatske kancelarije “Jelkić”: Nikola Stanković.
Nagrada advokatske kancelarije “Levajac”: Janko Balšić.

Himnu Festivala izvela je vokalni solistkinja Aleksandra Padrov, a ovogodišnju uvodnu besedu govorila je Tijana Trivić, član Literarne sekcije Mitrovačke gimnazije, pod nazivom „Beseda o Mitrovačkoj gimnaziji“.

U revijalnom delu Festivala Prim. dr Dimitrije Stojšić govorio je autorsku besedu „San“, a nastupili su i pobednici IV festivala besedništva osuđenih lica.

Srpska džez pevačica, kompozitor i tekstopisac, pevačica Lena Kovačević nastupila je u muzičkom delu Festivala.

Kao i prethodnih godina organizator Festivala je Ustanova za negovanje kulture Srem, a pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

Podsećanja radi, Festival besedništva je manifestacija koja podstiče vraćanje besedništva kao predmeta u mnoge škole i fakultete u zemlji, a lepu reč vraća na mesto koje joj i pripada. Ovaj Festival neguje kulturu reči i izražavanja, a njegov moto je „svetlost reči“. Festival je osnovan sa ciljem negovanja retorike, odnosno besedništva i nastupaju srednjoškolci, studenti, glumci, pravnici, vojna i sveštena lica predstavljajući svoje institucije.

Prvi festival besedništva održan je 17. septembra 1992. godine. Zvukom fanfara i arijom Himne Festivala, čuvene Pindarove Prve Pitijske ode koju je otpevao Gradski hor „Sirmium cantorum“, pred tri hiljade gledalaca, sve je vraćeno unazad i vreme i ljudska misao. Beogradski retori i poznati glumci: Ljuba Tadić, Mira Banjac i Stevo Žigon bili su i Sokrat i Isidora Sekulić i Robespjer. Taj Festival imao je isključivo revijalni – teatralni karakter.

Tokom dugog niza godina održavanja Festivala besedništva, u revijalnom delu učestvovali su naši najeminentniji glumci, vrsni besednici: Miša Janketić, Svetlana Bojković, Gorica Popović, Petar Kralj i mnogi drugi.

Pročitajte još