Održana promocija Časopisa „Sunčani sat“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U Galeriji „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici sinoć je uz prigodan program održana promocija 24. broja časopisa za nauku, umetnost i kulturu „Sunčani sat“.

„U nizu kulturno vaspitnih oblika rada koji Ustanovu za negu kulture Srem čine značajnom svakako se kao jedna od najznačajnijih izdvaja njena izdavačka delatnost, a u okviru nje izdavanje časopisa za nauku, umetnost i kulturu „Sunčani sat“. Profesor Duško Trifunović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu je vrlo opravdano i objektivno „Sunčani sat“ uporedio sa „Letopisom Matice srpske“, jer i jedan i drugi su opštesrpski i slovenski i čuvaju kulturnu baštinu našeg naroda“, rekla je Zorica Miščević iz Ustanove za negovanje kulture Srem.

Miščević se kratko osvrnula na istoriju časopisa i objasnila da je uporedo sa rađanjem Festivala besedništva „Sirmium lux verbi – Srmijum svetlost reči“ u proleće 1992. godine izdat i prvi broj „Sunčanog sata“.

U uredništvu prvog broja časopisa su bili Duško Poznanović, Milenko Bobić, Emica Milošević, magistar Živko Popov, doktor Petar Milošević i Nada Janković.

„Sunčani sat je jedna vrsta retrospektive prošle godine gde su pored istraživačkih radova doktora Lemajića, objavljeni i tekstovi o na primer „Srem folk festu“ i Festivalu besedništva. Trudimo se da budemo jedinstveni, zanimljivi, upečatljivi, da obuhvatimo ono najbitnije i to sačuvamo od zaborava“, rekao je Dišan Drča, dirrektor Ustanove za negovanje kulture Srem.

Glavni i odgovorni urednik časopisa dr Slađana Milenković je rekla da „Sunčani sat“ neguje zavičajnost kao bitnu kategoriju koju vezuje za lokalnu istoriju u vreme sveopšte globalizacije kulture.

„Pored imena, prezimena, pola, godina, nas najviše određuje upravo mesto u kojem živimo, upravo ljudi koje srećemo, sa kojima delimo iste senzacije, iste utiske, to je nešto što je danas bitnije za naš identitet nego recimo u kojoj državi i regionu živimo. „Sunčani sat“ uvek daje šansu novim, mladim autorima pored onih čije tekstove već godinama objavljujemo, svakako on je mesto razmene, spoznaje, saznanja naučnika, kulturnih posrednika, umetnika i stručnjaka“, rekla je Milenković.

Pored nje na promociji o Časopisu je govorio i prof. dr Nenad Lemajić, član Uredništva. Promociju je vodila Gordana Lukić, a u umetničkom delu programa učestvovali su Nataša Sekulić, Nikola Janošević, KvinTete i Aleksandar Krstajić.

Organizator pomocije je Ustanova za negovanje kulture „Srem“.

Možda Vam se svidi i