Projekcija filma „Isceljenje“

Sremska Mitrovica – U svečanoj sali Srpskog doma u Sremskoj Mitrovici, u četvrtak 28. maja, sa početkom u 18:00 časova, održaće se projekcija filma „Isceljenje“, režisera Ivana Jovića. Organizator projekcije u Sremskoj Mitrovici je Centar za kulturu „Sirmiumart“, ulaz je slobodan, a broj mesta ograničen.

Film: „Isceljenje“
godina: 2014.
žanr: Drama
uloge: Jovo Maksić, Radovan Miljanić, Nemanja Jeremić
fotografija: Pablo Fero
montaža: Stevan Lung
muzika: Nektarija Karanci
scenario: Monja Milinković Jović
režija: Ivan Jović
produkcija: „Cinnamon“, Beograd

PLAKAT -ISCELJENJE

„Isceljenje“, debitantski film Ivana Jovića i scenaristkinje Monje Milinković Jović, postavlja pitanje granica ljubavi dato u Hristovoj zapovesti „Ljubi neprijatelja svoga“, tematizujući problem oproštaja kao uslova za život u ljubavi i pobedu nad smrću i besmislom. Film „Isceljenje“ postavlja granice o ljubavi, priču o drami nakon drame, o ratu koji besni i ljudima nakon rata, i kako u svemu tom doći do unutrašnjeg isceljenja, uprkos banalizaciji, dogmama i manipulacijama koje vrebaju na svakom koraku.

Reč je o pravoslavnom monahu koji, nakon što je u ratu izgubio dete i suprugu, odlazi u izolovanu, staru, jednostavnu kuću, isposnicu u kojoj pokušava da pronađe oproštaj i mir. Na tom pustom mestu u njegovom tihovanju, pronalazi ga stari musliman, sa smrtno bolesnim unukom, koji veruje da će dete ozdraviti samo ako se monah pomoli za njega. Iz kratkog dijaloga se saznaje da je upravo dečakov otac bio dželat monahove supruge i deteta. U odnosu njih trojice razvijaju se velike teme filma, saznaje se i njihova priča, kao i sistem verovanja koji obeležava njihov svet. Za ovu filmsku priču gledaoci tvrde da menja pogled na svet.
Po rečima samog reditelja, praštanje ne znači zaborav, naprotiv, praštanje znači promenu svesti: „Pamtim i znam sve, ali biram da praštam. Borim se sa samim sobom da oprostim“.

Svetsku premijeru film „Isceljenje“ imao je 7. novembra 2014. godine na festivalu Cottbus. Prikazan je i na beogradskom FEST-u gde je proglašen od strane žirija za najbolji srpski film. Na 13. „Cinedays Festival of European Film“ u Skoplju osvojio je nagradu „Zlatno sonce“ za najbolji balkanski film u okviru programa Cine Balkan. Na 4.BaNeFF festivalu filmova Balkana u Švedskoj dobio je nagradu za najbolji film i najbolji scenario.

Iako bioskopske projekcije filma „Isceljenje“ u Srbiji kreću na jesen, Centar za kulturu „Sirmiumart“ se potrudio da se ovaj film prikaže u gradu bez bioskopske sale, mnogo ranije, a projekciji će prisustvovati i njegovi tvorci.

Pročitajte još