Sremska Mitrovica – U biblioteci „Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici u utorak, 28. aprila u 19:00 časova biće održano multimedijalno veče, veče filma i književnosti, biće prikazan film D’art.

film i knjizevnost

U sreda, 29. aprila, takođe sa početkom u 19:00 časova biće održana promocija knjige Aleksandra Dikića
„Nastanak i nestanak jedne države“.

O knjizi pored autora govoriće i Jelena Dragosavac, politikološkinja.

„Upotreba i zloupotreba Memoranduma, dokumenta pripremanog u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, a nikada potpuno završenog i objavljenog, često je bila praćena neznanjem, politikanstvom i providnom propagandom. Ova analiza političke, ekonomske i nacionalne diskriminacije srpskog naroda u okviru južnoslovenske zajednice, zloupotrebljena je, na neviđeno, kao još jedan razlog rastakanja zajedničke države“ – navodi se u opisu knjige.

Osamdesete godine 20. veka donose kulminaciju ekonomske, socijalne i političke krize jugoslovenskog društva. Sve ideološke rezerve bile su iscrpljene, a svi oprobani mehanizmi pokazali su se neuspešnim u sudaru sa problemima koji su, poput zemljotresa, iz temelja potresali Jugoslaviju.

Upotreba i zloupotreba Memoranduma, dokumenta pripremanog u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, nikada potpuno završenog i objavljenog, često je bila praćena neznanjem, politikanstvom i providnom propagandom. Ova analiza političke, ekonomske i nacionalne diskriminacije srpskog naroda u okviru južnoslovenske zajednice, zloupotrebljena je, na neviđeno, kao još jedan razlog rastakanja zajedničke države.

nastanak i nestanak jedne drzave

Možda Vam se svidi i