Hologramska projekcija zlatnog avarskog pojasa

Sremska Mitrovica – Zahvaljujući sredstvima koje je obezbedilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, danas je u Arheološkom centru Muzeja Srema svečano otkriven hologram sa trodimenzionalnom projekcijom ZLATNOG AVARSKOG POJASA.

“Povod ovakvog prestavljanja zlatnog avarskg pojase jeste činjenica da smo pre svega ovom gradu smo ostali dužni taj pojas, jer ga naši sugrađani još nisu videli uživo iz bezbednosnih razloga. Ovo je jedan moderan način da ga prezentujemo, da svi naši zainteresovani sugrađani vide šta je to što mi toliko čuvamo od očiju javnosti. Na ovaj moderan i atraktivan način prezentovan je svaki delo pojasa posebno”, rekla je Danica Đukić Dragičević, direktorica Muzeja Srema.

Zlatni pojas, težak nešto više od jednog kilograma sastoji se iz deset delova, a prema rezultatima raznih istraživanja potiče iz sedmog veka nove ere i predstavlja najnačajniji predmet iz sve tri zbirke, praistorijske, antičke i srednjovekovne, kojoj i pripada. Iskopan je 1992. godine u sremskim njivama, jedinstven je u svetu i neprocenljive vrednosti.

Svi zainteresovani hologram sa trodimenzionalnom projekciju Zlatnog avarskog pojasa mogu videti u jednoj od stalnih postavci Muzeja Srema.

IMG_20141128_120622

 

avar

Ministarstvo kulture i informisanja za ovaj projekat preko konkursa Muzeju Srema dodelio je novčana sredstva u iznosu od 506.000,00 dinara.

Pročitajte još