Srem film fest

Sremska Mitrovica – Posle dobijanja Grand prix na najstarijem festivalu turističkog filma na svetu, za film “Zasavica” u kategoriji ekološki turizam, Igor Čolak je dobio licencu svetskog komiteta faestivala turističkog filma (ITCO) za SREM FILM FEST čiji je osnivač i direktor.

SARAJEVO/Pale – Na VII Međunarodnom festivalu ekološkog turističkog filma Jahorina Film Festival (JFF) potvrđena je licenca svetskog komiteta faestivala turističkog filma (ITCO) osnivaču i direktoru SREMFILMFEST-a. Igoru Čolaku. Pored njega u direkciju sremskog festivala nalaze se: umetnički direktor Dragomir Zupanc, selektor Vladimir Perović (RTV) i članovi žirija Marko Novaković (RTS), Miodrag Trajković i Oliver Fojkar. Ovo značajno priznanje saopštio je gospodin Antonio Conte, počasni predsednik ITCO-a i osnivač prvog festivala turističkog filma u svetu. Ove godine na 51. po redu “INTERNATIONAL TOUR FILM-u” Italija, prikazano je 200 filmova iz 58 zemalja a u kategoriji ekološki turizam, Čolak je dobio grand prix kao autor filma “Zasavica”.

Na ovogodišnjem JAHORINAFILMFEST-u prikazano je ukupno 85 filmova iz 20 država.

nagrada ratko

Direkcija festivala u kategoriji specijalnih nagrada, nagradila je i 7 autora iz Srbije među kojima su: Oliver Fojkar iz agencije za zaštitu životne sredine AP Vojvodine za film “Bele rode moje ravnice” , Milada Popović i Rada Reljić za “Tiska romantika”, Goran Lukić produkcija “SIRMIUM FILM” za film “Dvorac kralja Pala” i Igor Čolak “BUBAMARA PRODUCTION” iz Sremske Mitrovice za televizijski kratki promotivni film „Dinosaurusi na Zasavici“.

Ostale informacije o festivalu:

– Stručni žiri dodelio je Gran pri nagradu filmu „Odiseja sova“, autora Ištvana Nadaskya iz Austrije.

U kategoriji ekoloških filmova prvonagrađeni je film „Horizont“ Skulea Eriksena iz Norveške, koji je dobio „Zlatnu lincuru“, dok je nagradu „Zlatna borovnica“ za turistički film dobio „Rabski mir“, Sanjina Badurina iz Hrvatske.

Laureat kratkog promotivnog filma je „Čanija – seosko putešestvije“, Tea Papadoa iz Grčke, koji je dobio „Zlatnog javora“.

-Festival je zatvoren 28. septembra u Palama.

-U programu Festivala koji je trajao od 25. do 28. septembra u tri festivalske kategorije autori su se borili za jednu od 10 zvaničnih nagrada i to: zlatna, srebrena i bronzana borovnica za najbolji turistički film, zlatna srebrena i bronzana lincura za najbolji ekološki film, te zlatni, srebreni i bronzani javor za najbolji kratki promotivni film i Grand Prix festivala za najbolji film festival bez obzira na kategoriju.

-Pokrovitelj VII Međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma Jahorina Film Festival su Ministarstvo trgovine i turizma RS, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, Fond za zaštitu životne sredine RS i Fond za zaštitu okoliša FBiH.

-Predsednik Žirija Festivala je bio francuski ambasador u BiH Rolan Žil

-U okviru ceremonije otvaranja Festivala, danas će biti prikazan igrani film LED Jelene Bajić-Jočić, koji je na nedavno održanom festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu dobio Zlatnu lincuru, za najbolji film koji govori o ekologiji ljudske duše, te pobrao i druge glumačke nagrade.

sa rados baic onlySvečanoj bh. premijeri prisustvovali su članovi ekipe ovog filma Radoš Bajić, Nela Mihailović, Olga Odanović, te snimatelji, producenti i drugi učesnici.

-Od prošle godine, u saradnji sa fondovima za zaštitu životne sredine/okoliša Federacije BiH i Republike Srpske, JFF dodeljene su godišnje nagrade za najbolji ekološki projekt u BiH u tekućoj godini. Ceremonija dodele ovih nagrada održana je 27. septembra u Sarajevu.

Pročitajte još